Utbildning på distans

Under våren möttes landets studenter av en hastig omställning då undervisningen övergick till distansstudier när coronapandemin bröt ut. Alexandra Andelin läser andra året på sjukhusfysikerprogrammet på Göteborgs Universitet och är en av alla de studenter som numera sköter större delen av sina studier hemifrån. Vi träffade Alexandra på ett digitalt möte för att höra mer om hur hon upplever att distansstudierna fungerar och hur hon gör för att skapa en bra studiemiljö på hemmaplan.

Hur har coronautbrottet påverkat dina studier? 
Det var ganska kaosartat till en början. Allting stängdes ner så plötsligt och man hade inte riktigt tid att förbereda sig. Men jag tycker att universitetet har skött det jättebra hela vägen, och vi studenter också. Föreläsningarna har hållits online och föreläsarna har sänt från campus eller hemifrån.

Jag tycker ändå att studierna har fungerat bra under omständigheterna. Det ställs lite högre krav på oss studenter, man får ta ett större ansvar över studierna och se till att man är förberedd och redo inför föreläsningarna på ett annat sätt nu. Något som gjort det hela lite extra svårt för oss som läser fysik är det faktum att vi räknar mycket. I vanliga fall tar man mycket hjälp av föreläsare och kurskamrater, vilket inte är lika enkelt längre. Men vi har ändå hittat nya sätt att studera ihop, bland annat genom videochattar såsom Discord, och vi har varit duktiga på att diskutera olika frågor i vår Facebookgrupp.

Var studerar du nu för tiden?
Vi har haft ganska tur då vi fysiker har en egen del av campus med studierum som bara vi har tillgång till. Där har det inte varit så mycket folk vilket gjort att jag och mina kurskamrater har kunnat plugga därifrån på ett säkert sätt. Så jag skulle nog säga att jag hittills har suttit halva tiden i skolan och halva tiden hemma – men efter de senaste restriktionerna så kommer det att bli hemmastudier på heltid för min del.
 
Denna läsperiod har vi haft ett väldigt fritt schema med mycket eget arbete och det har varit lite utmanade. Personligen pluggar jag bättre när jag sitter i skolan, då fokuserar jag bara på att studera. Det är lätt att bli distraherad av allt möjligt när man sitter hemma. Man tar hand om lite disk, städar eller plockar lite och då tappar man enkelt fokus. Men man vill inte göra några onödiga resor och trängas i kollektivtrafiken, så man får göra det bästa av situationen helt enkelt.
 
Hur skapar du en bra studiemiljö hemma?
Jag försöker se till att det är någorlunda organiserat omkring mig. Jag och min fästman flyttade nyligen in i en av SGS nya studentlägenheter i Östra Kålltorp och nu under flytten så har det varit lite rörigt, men det är bra att se till att man har allt man behöver för sina studier nära till hands så att man inte behöver leta efter saker. En annan sak jag gör är att ta regelbundna pauser och måltider, precis som jag hade gjort om jag var på skolan. Och det som kanske är viktigaste av allt tycker jag är att gå ut och få frisk luft. Vi människor måste ut och röra på oss varje dag, annars mår man inte bra. Vi har hund så promenader blir naturligt för mig. Det är skönt att komma ut, även i regnrusket som vi har nu. 
 
Mitt bästa tips för en bra studietid på distans är att:
- ha bra kontakt med sina kurskamrater
- ordna Zoom-möten, höras via Discord eller Messenger för att hålla kontakt med varandra
- vara social, få hjälp och hjälpa andra är viktigt även i dessa tider.
Vi är inte ensamma och vi måste ta hand om varandra, trots att vi inte kan ses.

Rektorn för Göteborgs Universitet meddelande nyligen att studierna ska fortsätta ske på distans även under våren. Hur tänker du att du ska förbereda dig inför det?
Det är bara till att hålla ut och göra sitt bästa. Jag tänker också att jag ska försöka blir lite bättre på att planerna hur jag lägger upp mina studier. Det har fungerat bra hittills, men jag tänker att jag kan strukturera upp det ännu bättre och få in en bättre rutin framöver.

 

Publicerat på LinkedIn 2020-11-25

SGS 2020