Miljötips.

Det finns mycket du själv kan göra för att minska belastningen på miljön. Här följer några enkla tips.

  • Sopsortera! Kompostering och materialåtervinning är absolut grundläggande för ett långsiktigt hållbart samhälle. För att uppnå tillräckligt bra kretslopp måste alla hjälpas åt. Vi är inte där ännu, men genom att källsortera kan du medverka till en positiv utveckling.

  • Duscha gärna, men inte för länge. Prova också att stänga av vattnet under tiden du schamponerar dig. För att värma duschvattnet går det åt en hel del energi som medför en miljöpåverkan. Ju oftare och ju längre tid du duschar, desto större blir din miljöpåverkan.
  • Om du har en wc-stol med två spol-lägen så är det smart att spola med lite vatten när du bara har kissat. Undersök vilken knapp du ska trycka på för att få den mindre spolmängden. Vi spolar våra toaletter med rent dricksvatten. Även om vi i Sverige har god tillgång till vatten så är framställning av dricksvatten en komplicerad process som också medför en viss miljöpåverkan. Att spola i toaletten orsakar också en del värmeförluster. Vatten som stått några timmar i cisternen på en wc-stol hinner nämligen "stjäla" värme från rummet. När vi sedan spolar leds vattnet ut ur byggnaden och med det försvinner också den "stulna" värmen.
  • Använd diskpropp när du handdiskar och skölj gärna med kallt vatten. Ju bättre du lyckas hushålla med varmvattnet, desto bättre för miljön!

  • Tvätta kläder bara när det behövs och fyll maskinerna. Ibland kan det räcka med att låta en skjorta eller blus hänga på vädring ett tag istället för att tvätta. Om du kan samla smutstvätten i en bra tvättkorg så behöver du kanske inte tvätta så ofta och kan fylla maskinerna när du väl gör det. På det sättet utnyttjar du tvättutrustningen mer effektivt och medverkar till att elanvändningen minskar.

  • Skaffa grenuttag med avstängningsknapp! Genom att elansluta flera olika apparater till ett sådant kan du enkelt stänga av flera apparater samtidigt och du undviker onödig strömförbrukning i vilolägen (stand-by).

  • När det är dags att byta glödlampor ser du till att byta till lågenergilampor. Idag finns flera olika alternativ till glödlampor. Ta reda på för- och nackdelar och välj det som passar dina behov.