Frågor om internet.

Uppdaterad 2024-04-18

Vad behöver jag för prylar när jag flyttar in i en lägenhet?

Det går att aktivera internetanslutningen med WiFi via sin egna bredbandsrouter eller med dator direkt inkopplad till nätverksuttaget i väggen. En bredbandsrouter möjliggör att flera datorer och mobiler kan vara anslutna samtidigt.

Trådlös- eller trådad anslutning? Vad behövs?
Trådlös anslutning med bredbandsrouter Bredbandsrouter med WAN/Internet port och en nätverkskabel. Dator eller mobil för att ansluta till WiFi
Trådad anslutning med dator Dator med nätverksport och en nätverkskabel

Hur aktiverar jag min anslutning?

Registreringen utförs genom att koppla sin dator direkt till nätverksuttaget eller trådlöst via sin bredbandsrouter kopplad till nätverksuttaget. Se Hur kommer jag igång? för hur du aktiverar internetuppkopplingen i din lägenhet.

Vem är min operatör?

SGS Studentbostäder levererar internetanslutning till SGS alla egna fastigheter och till stor del de vi förvaltar i block. Sök på ditt område här på hemsidan för att se om SGS är din operatör.

Går det att få hjälp med installationen av sin router?

Självklart kan du få det. Det går att ringa, maila eller ta med er bredbandsroutern till oss på Datanätgruppen för installationshjälp. Vi finns på Kaserntorget 11, plan 2.

Vad ska jag ha för bredbandsrouter för att få 1Gbit/s?

Titta efter en bredbandsrouter med följande specifikationer.

WAN port 10/100/1000/Megabits BaseT
LAN port 10/100/1000/Megabits BaseT
Trådlös nätverksstandard 802.11ac eller 802.11ax

Tänk på att nätverkskabeln kopplad mellan uttaget i väggen och bredbandsrouterns WAN/Internet-port bör vara av typen CAT5e eller nyare. Se även Är det skillnad mellan sladd och trådlöst?

Behöver man avregistrera sin internetanslutning?

Läs här vad som gäller för internetanslutningen När du flyttar ut tidigare.

Vart kopplar jag in min dator eller router?

Vanligtvis finns det ett nätverkuttag i lägenheten där det går att koppla in sin dator eller router. För de lägenheter som har fler än ett nätverksuttag finns det instruktioner innanför mediacentralen eller så kan du läsa mer under Flera uttag i lägenheten.

Jag har inget uttag för sladd i min laptop. Vad gör jag då?

Saknar din dator nätverksuttag så behövs en bredbandsrouter. Med hjälp av bredbandsroutern så går det att surfa med fler datorer och mobiler samtidigt vart du vill i ditt hem med trådlös anslutning.

Finns det någon volymbegränsning?

Det finns ingen begränsning vad gäller nedladdning och uppladdning.

Hur ändrar jag inställningar i min router?

Det finns många olika modeller och märken av bredbandsroutrar. Mer exakta instruktioner för just din bredbandsrouter finner ni i manualen som följde med bredbandsroutern.
Anslut en nätverkskabel mellan uttaget i din lägenhet och routerns “WAN” eller “Internetport”. Anslut din dator till en av “LAN” -portarna eller via trådlöst med dator eller mobil. WAN- eller Internetporten ska konfigureras för att använda DHCP eller dynamisk tilldelning av IP-adresser. LAN -porten ska konfigureras för att använda DHCP eller dynamisk tilldelning av IP-adresser. Se manualen för din bredbandsrouter för mer specifika instruktioner. Se även Går det att få hjälp med installationen av sin router?

Hur testar jag min internethastighet?

Det går att testa sin internethastighet hos Bredbandskollen  / Speedtest.

Vad har jag för IP-adress?

Vilken IP-adress du får efter registreringen går att se högst upp på sidan https://hemma.sgs.se när ni är uppkopplade på hemmanätverket.

Är det skillnad mellan sladd och trådlöst?

Det är väldigt stor skillnad mellan sladd och trådlöst när det kommer till kapacitet. Det finns mycket som du själv kan göra för att antingen förbättra eller till och med försämra upplevelsen. För maximal hastighet med trådlöst behöver du en dator som klarar höga hastigheter i kombination med en kraftfull bredbandsrouter.

Jag kan bara använda en dator i taget, varför är det så?

Vid registrering erhåller man endast en IP-adress. Detta innebär att man endast kan ha internetanslutning för en dator åt gången. En bredbandsrouter möjliggör internetanslutning för flera datorer samtidigt via NAT (Network Adress Translation).

Hur ansluter jag mig till trådlöst i lokalerna?

För att ansluta mot accesspunkterna används en authentiseringmetod som kallas för dot1x. Läs mer här om SGSNET Trådlöst för vilka inställningar som behöver göras i sin dator för att autentisera sig till eduroam.

Övervakar ni mig?

Nej, vi varken övervakar eller loggar er datatrafik.

Varför blir jag flyttad till viruskarantän?

Har vi fått indikationer på att din dator är virussmittad hamnar din anslutning i viruskarantän. Du får inte klicka förbi virus-detekteringen utan att du har hittat och rensat bort viruset från din dator då det orsakar stora problem på Internet och gör att vårt nät hamnar på s.k. “blacklists”. Om vi märker i fortsättningen att din dator fortsätter och blir virussmittad kan det bli tal om en temporär avstängning, tills du ha åtgärdat det. Du får gärna fråga oss om hjälp om du inte lyckas hitta viruset och rensa din dator.

Hur felsöker jag min anslutning?

Fungerar inte internetanslutningen finns det möjlighet att själv åtgärda problemet. Förslag på Felsökning finns här.

Vart hittar jag information om driftproblem?

Driftinfomation kan du se alla planerade, pågående och avklarade avbrott.

Hur kan jag kontakta er?

Här hittar ni kontaktuppgifterna till SGS Datanätgrupp.

När skall jag felanmäla min anslutning?

Om du har provat våra förslag på Felsökning så tycker vi att det är bra om du felanmäler din anslutning så fort som möjligt.

Varför försvinner min anslutning?

Det kan finnas många skäl. Mest vanliga avbrott uppstår när din inkopplade dator och/eller bredbandsrouter misslyckas med att förnya den tilldelade IP-adressen. Då måste du starta om dator och/eller bredbandsrouter för att det ska fungera igen. Har du en bredbandsrouter så prova att koppla bort den för att se om problemet kvarstår. Prova gärna ansluta dator med en annan nätverkskabel. Fungerar din internetuppkoppling med dator direkt ansluten så ligger problemet någonstans i bredbandsroutern.

Finns det några spärrade portar?

Vid en nyregistrerad anslutning finns det spärrade portar. Det är möjligt att välja säkerhetsnivå på din anslutning. Det gör du under fliken Säkerhetsnivå i SGS Hemma-panelen. Du kan välja mellan OPEN, NORMAL och PROTECTED.

OPEN Alla portar både in och ut är öppna
NORMAL Följande portar filtreras inått: TCP: 21, 23, 25, 53, 80, 111, 137-139, 443 UDP: 53, 137:139, 161:162, 1900, 5351 Utåt: TCP 137-139
PROTECTED Alla portar är tillåtna utåt. Alla portar inåt är filtrerade

Var ska jag placera routern?

Placering av routern bör vara centralt i bostaden, helst någon meter över marken. Undvik att placera routern nära vitvaror som exempelvis mikrovågsugn, akvarium eller elektroniska enheter med bluetooth som kan störa den trådlösa uppkopplingen. En tumregel är att undvika placering i skåp, garderober eller bakom tjocka väggar. Prova dig fram genom testa hastigheten mot Bredbandskollen  / Speedtest.

Hur får jag snabbare WiFi?

Ibland kan det vara så att du och dina grannar delar på samma kanal, vilket såklart gör att signalen kan störas. Du kan kolla detta själv genom att ladda ner något av nedanstående analysverktygen som är gratis till Android och Windows.

De flesta nya bredbandsroutrar stödjer både 2,4 och 5 GHz. 2,4 GHz har långsammare datahastigher och störs ut mer på grund av att fler enheter använder den frekvensen. Om din router stödjer bägge frekvenserna, testa att byta frekvens till 5 GHz. Se även Vart ska jag placera routern?

Har ni eduroam?

eduroam finns idag på flera av våra gemensamhetsutrymmen och kök. Se här vilka Lokaler som har trådlöst internet.

Jag fick ett e-postmeddelande från er som säger att min dator är infekterad av skadlig programvara?

Du kan få ett e-postmeddelande från oss att en eller flera av dina datorer sprider virus när du använder SGS bredbandsanslutning i lägenheten. SGS rekommenderar att du kopplar bort datorn/datorerna från nätverket och använder ett antivirusprogram med de senaste virus- och spionprogramsdefinitionerna och undersöker datorn/datorerna. Om du inte har goda skäl att anta att dina datorer inte är infekterade, bör datorn/datorerna installeras om, eftersom det är mycket svårt att göra en fullständig rensning utan att göra en nyinstallation av operativsystemet.

Varför fungerar inte SGS DoorControl?

Med SGS DoorControl kan du öppna entrédörren till fastigheten om ditt område har denna funktionen. DoorControl fungerar endast om enheten är uppkopplad till hemma nätverket i bostaden.

Android. Anslut till hemma nätverket och sätt Privat-DNS till Av.

  • Gå till Inställningar > Nätverk & Internet (Fler nätverks inställningar) > Sätt Privat DNS till Av

iPhone. Anslut till hemma nätverket och stäng av Begränsa IP-adresspårning och Privat Wi-Fi-adress.

  • Gå till Inställningar > Wi-Fi > Klicka på ( i ) på nätverket du är uppkopplad till > Stäng av Begränsa IP-adresspårning
  • Gå till Inställningar > Wi-Fi > Klicka på ( i ) på nätverket du är uppkopplad till > Stäng av Privat Wi-Fi -adress